Szeretnéd tudni, hogy a madárinfluenza veszélyeztethet-e, ha tojást fogyasztasz? Íme, amit érdemes tudnod az élelmiszerekből eredő kockázatokról! | szmo.hu
A madárinfluenza terjedése egyre inkább aggasztó méreteket ölt. Az Egyesült Államokban ezen a héten sajnálatos módon bejelentették az első emberi halálesetet, míg Magyarországon több megyében is észlelhető a vírus jelenléte.
Az Egyesült Államokban több, mint 130 millió madár és közel 1000 tejtermelő állomány érintett a madárinfluenza által. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik pecsenyekacsa telepe, Baranya vármegye, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye érintett a hírek szerint. Felmerülhet a kérdés: biztonságos-e baromfit, tejterméket és tojást fogyasztani? Íme, amit eddig tudunk a madárinfluenzáról és az élelmiszereinkre jelentett kockázatairól.
Az A típusú H5N1 vírus első ismert megjelenése 1959-re tehető, amikor Skóciában egy csirkeállományban járvány ütötte fel a fejét.
A vírus leginkább a háziszárnyasokat és a vadmadarakat támadja meg. Egy fertőzött madár nyálával vagy ürülékével könnyedén továbbadhatja a vírust más madaraknak. Emellett olyan állatok, mint a kutyák, macskák, rókák és leopárdok, szintén veszélyben vannak, hiszen a fertőzött madarak maradványainak elfogyasztásával vagy fertőzött tehenek nyers tejének ivásával kaphatják el a kórokozót.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint 2024 óta 66 emberi esetet regisztráltak, a legtöbbet Kaliforniában, Washingtonban és Coloradóban. A baromfival, szárnyasokkal vagy szarvasmarhákkal dolgozók nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
jelentette a Louisiana Egészségügyi Minisztérium.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a hazánkban fellelhető madárinfluenza-vírus egy eltérő genetikai alcsoporthoz tartozik, mint az Egyesült Államokban emberi megbetegedéseket kiváltó vírusvariáns.
Bár a vírus képes megfertőzni emlősöket is – mint például a...
Hazánkban eddig nem tapasztaltak emberi fertőzést.
A madárinfluenza miatt csökkent a tojástermelés, ami hiányt és árrobbanást eredményezett. Kutatások szerint a madárinfluenza-járványok jobban befolyásolják a tojás árát, mint bármi más.
Ami a tejet illeti, Magyarországon a kereskedelmi forgalomban kapható összes tej pasztörizált formában érkezik a vásárlókhoz. Ez a folyamat magas hőmérsékletű kezelés révén történik, amelynek célja a káros baktériumok és vírusok elpusztítása, ezáltal biztosítva a tej biztonságos fogyasztását.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) álláspontja szerint nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a megfelelően kezelt és főzött baromfitermékek fogyasztása bármilyen módon hozzájárult volna a madárinfluenza fertőzéshez.
"Az emberek kerüljék a nyers vagy nem teljesen átfőtt csirkehúst és tojást" – figyelmeztetett Dr. Roy Gulick, a NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center fertőző betegségek szakértője a The Post számára.
Mielőtt nekilátnál a nyers hús vagy tojás feldolgozásának, fontos, hogy alaposan mosd meg a kezed. Használj szappant és meleg vizet, és ügyelj arra, hogy legalább 20 másodpercig dörzsöld őket, hogy eltávolítsd a baktériumokat. Ezzel nemcsak a saját egészségedet véded, hanem a családodét is!
- Tartsd elkülönítve a nyers húst és tojást más ételektől.
- Főzd addig a baromfit és a tojást, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75 °C-ot, hogy elpusztítsd a baktériumokat és vírusokat.
- A nyers hús feldolgozása után alaposan tisztítsd meg a vágódeszkát, edényeket és konyhai eszközöket forró, szappanos víz segítségével, hogy elkerüld a keresztszennyeződést. Ne feledkezz meg a munkafelületekről sem!
A tojásokat érdemes a hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg 4 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten, hogy elkerüld a baktériumok szaporodását.
- Pasztörizálás: A tej pasztörizálása elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, ezért kerüld a nyers tejet és az abból készült termékeket.
A megfelelő higiéniai gyakorlatok és a hőkezelés elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztonságosan élvezhesd a csirkehúst, tojásokat és más állati eredetű élelmiszereket.