Figyelem, gasztronómák! A séf figyelmeztet: ez az 5 étel tönkreteheti a tapadásmentes serpenyőd épségét! | Startlap Vásárlás


A tapadásmentes edények igazi kincsek a konyhában, különösen, amikor tojásrántottáról vagy palacsintáról van szó. Ezek az edények megkönnyítik az ételek elkészítését, de fontos tudni, hogy nem minden ételhez alkalmasak. Vannak olyan hozzávalók és főzési technikák, amelyek gyorsan tönkretehetik a bevonatot, ezzel nemcsak az ízek élvezhetetlenné válásához, hanem az edények idő előtti elhasználódásához is vezethetnek. Nézzük meg, mit tanácsol egy tapasztalt séf, hogy mi az, amit mindenképpen érdemes elkerülni a teflon edények használata során!

A teflon és más bevonatos serpenyők alacsonyabb hőfokra lettek tervezve, a sima felületük pedig nem alkalmas arra, hogy húsokat karamellizáljunk vagy erős kérget süssünk bennük. Ha túl nagy hő éri őket, a bevonat gyorsan repedezni, pattogni kezdhet, sőt, akár az ételbe is kerülhetnek apró részecskék. Ez pedig nemcsak bosszantó, hanem hosszú távon drága mulatság is - írja a Cnet.

Richard LaMarita, a New York-i Institute of Culinary Education oktató séfje szerint a tapadásmentes serpenyő inkább "niche" eszköz: nagyszerű tojás, palacsinta vagy tofu sütéséhez, de nem való mindenhez.

A rozsdamentes acél, az öntöttvas és a karbonacél edények kiemelkedő teljesítményt nyújtanak olyan főzési környezetben, ahol a magas hőmérséklet, a karamellizálás vagy az ízek gazdag mélysége a fő szempont.

Íme öt olyan tabu, ami miatt érdemes körültekintően bánni a tapadásmentes serpenyőkkel:

Steak, csirkemell vagy lazac – ha igazán ízletes, aranybarna kérgű fogást szeretnél készíteni, akkor a tapadásmentes serpenyő felejtsd el! Ezekhez az ételekhez magas hőmérséklet szükséges, amit a bevonatos serpenyők nem tudnak biztosítani. Ellenkező esetben a végeredmény egy szürke, íztelen étel lesz, ami messze elmarad a várt ízélménytől.

A cukkini, sárgarépa, spárga vagy bok choy igazi karaktere akkor jön elő, ha kicsit megpörkölődnek. Ehhez öntöttvas vagy acél serpenyő kell - a tapadásmentesben csak párolódni fognak, karamellizáció nélkül.

Az úgynevezett fond – az edény alján megmaradó, ízletes, pirult falatok – a szószok és mártások igazi esszenciája. A tapadásmentes serpenyők viszont ezt a varázst nem képesek megteremteni, hiszen a speciális bevonat megakadályozza a karamellizálódást. Ha szeretnél hagymát karamellizálni vagy gazdag szaftot készíteni, akkor válaszd az öntöttvas vagy acél edényeket – ezekben valóban életre kelnek az ízek!

Paradicsomos szósz, ecetes párolt káposzta vagy citromlével főzött fogások: ezeknek a savtartalma fokozatosan szétmarja a bevonatot. Ahogy LaMarita mondja: "A Ratatouille-t sosem főznék meg tapadásmentesben."

Ha az étel sok keverést, forgatást, habverést vagy fakanalas bánásmódot igényel, a serpenyő felülete gyorsan elvékonyodik. Mivel az idő múlásával egyébként is kopni fog, kár lenne még tovább gyorsítani ezt a folyamatot. A tapadásmentes serpenyő hasznos kiegészítője lehet a konyhának, de csak bizonyos ételek elkészítéséhez. Ha igazán gazdag ízeket, ropogós kérget vagy karamellizált finomságokat szeretnél létrehozni, érdemes átváltanod acélra vagy öntöttvasra. A teflon serpenyőt pedig tartsd meg a tojásos ételek, palacsinták és hasonló ragadós fogások számára.

Related posts