Egy különleges gluténmentes szakácskönyv készült, amely kifejezetten az ADHD-val élő gyerekek számára nyújt segítséget. Ez a kiadvány nem csupán ízletes és tápláló recepteket tartalmaz, hanem figyelembe veszi a figyelemzavarral küzdő fiatalok speciális ig


Egyszer régen, egy varázslatos világban létezett egy különleges szakácskönyv, amelynek célja, hogy a gyerekek felfedezzék a főzés örömét és a gluténmentes ételek ízletes világát. Ez a hiánypótló kötet április 7-én, az idei Egészségügyi világnapon kel életre, hogy a fiatalok számára szórakoztató és egészséges receptekkel gazdagítja az étkezéseket!

A legújabb gluténmentes recepteket tartalmazó mesereceptkönyv megtanítja a családot arra, hogy egy gyerekkel is lehet úgy főzni, hogy közben ne váljon csatatérré a konyha. Ez a könyv óriási segítséget jelenthet a sok esetben gluténérzékeny ADHD-s gyermekeket nevelő szülőknek, de óvodástól a kisiskolás korig mindenkit közelebb hoz a főzés öröméhez! Már a legkisebbek is felfedezhetik, hogy a pizzán és a hamburgeren túl is van élet.

A magyar főzőiskola megközelítése szerint szinte minden recept azzal kezdődik, hogy mennyi liszt szükséges az adott ételhez. Ezért a gluténmentes étkezésre való áttérés sok család számára komoly kihívást jelent. Virágh Hajnalka, életmód-tanácsadó és terapeuta, saját tapasztalataiból kiindulva tudja, milyen nehézségekkel jár ez a folyamat. Mentorprogramja számos családnak segít abban, hogy jobban megértsék, mit tehetnek nap mint nap a figyelemzavarral való együttélés érdekében. Lánya, akit szintén érint a figyelemzavar, közösen alkották meg ezt a mesekönyvet, amely abban nyújt támogatást, hogy a főzés ne legyen stresszes feladat, hanem inkább örömteli élmény. A kötet nyolc reggeli, nyolc leves, nyolc főétel és nyolc desszert gluténmentes receptjét tartalmaz, és most hétfőn kerül a boltok polcaira a "Mesés receptek gluténmentesen" című könyv.

A szerző tapasztalatai alapján a gluténmentes táplálkozás jelentős mértékben hozzájárult lánya jólétéhez, ami inspirálta őt arra, hogy létrehozzon egy különleges gyűjteményt. Ez a kötet nyolc különböző reggelit, levest, főételt és desszertet tartalmaz, mindegyik receptet egy-egy varázslatos mese kísér. Így született meg a Mesés receptek gluténmentesen című mesekönyv, amely nemcsak ínycsiklandó ételeket kínál, hanem egyedülálló módon ötvözi a gasztronómiát a mesék világával, valósággal új színt hozva a magyar piacon.

- A kötetet próbáltuk úgy megírni, hogy a szülők számára minden kiderüljön belőle a gluténmentes étkezésről, megismerjék a gluténmentes alapanyagokat, miközben a gyerekek számára is érdekessé válik, hogy miért olyan fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás - fogalmazott Virágh Hajnalka, hozzátéve, hogy a könyv olvasásával így lényegében az egész család játékos tanulási folyamaton megy keresztül.

Ami a recepteket illeti, klasszikus magyar ételként bekerült a listára a paprikás krumpli, de találkozhatunk a kolbászmentes, brokkolival, padlizsánnal és cukkinivel készült rakott krumpli elkészítési módjával is. Az újszerű ételeket sem hagyták ki a sorból, idevehető például a padlizsános sütemény, ami első hangzásra furcsának tűnhet, de az ízvilága különleges és finom. Ezeket a recepteket mesebeli kisállatok vagy tündérek vezetik be, szórakoztató módon, egy tanmesével. Így a gyerekek fantáziáját is megmozgatják, és a mindennapi helyzeteket is megjelenítik számukra.

- A mai gyerekek többsége imádja a pizzát és a hamburgert. Megpróbáltam a meséken keresztül hatni rájuk, hogy ez változzon. A bélflóránk alkalmazkodik az általunk leggyakrabban fogyasztott ételekhez, így ha valamiből sokat eszünk, akkor a szervezetünk azt fogja követelni. Ha ez nem csoki, hanem zöldség vagy gyümölcs, akkor fokozatosan állhat át ilyen irányba az étkezésünk is - mondta.

Virágh Hajnalka kiemelte, hogy a gluténmentes étrendben is találhatók kompromisszumoktól mentesen ízletes ételek, ami egyáltalán nem jelenti a választék szűkösségét! Fontos, hogy a gondolatainkat is átalakítsuk. Gyakran indokolatlanul alkalmazzuk a gluténtartalmú összetevőket a konyhában, hiszen például egy gluténmentes piskóta sosem fogja elérni a klasszikus változat ízélményét, de egy krémleves vagy főzelék esetében ugyanazt az ízvilágot elérhetjük gluténmentes alternatívákkal is. A gyerekek gyorsan megszeretik ezt az új étrendet, mivel érzékelik, hogy így jobban érzik magukat. Ráadásul a főzés során szerzett büszkeség, amit a kicsik tapasztalnak, még inkább közelebb hozza őket az új ízek felfedezéséhez.

A könyv szakértő tanácsadó által végzett lektorálása révén még inkább biztos alapot ad a családoknak a közös főzés örömének felfedezéséhez. Az életmódtanácsadó célja, hogy a kötet segítségével mindenki megtalálja a közös főzés varázsát. Egy kulcsfontosságú szabály: szánjunk rá időt! A könyvet akkor érdemes elővenni, amikor egy emlékezetes hétvégi programot tervezünk, hogy a konyhában együtt eltöltött pillanatok igazán különlegessé váljanak!

Related posts