A "Gulyka" egy különleges kifejezés, amely sok mindent jelenthet, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Lehet, hogy egy baráti társaságra utal, ahol a nevetés és a jókedv a főszereplő. Vagy talán egy hely, ahol a hagyományos ételek és a közö
A burgonyát először is meghámozzuk, majd egy almareszelő segítségével finomra lereszeljük, és hagyjuk pihenni egy kicsit. Érdemes figyelni arra, hogy ehhez a recepthez érett, öreg krumplit válasszunk! Eközben a megfőtt füstölt sonkát apróra vágjuk, vagy ha úgy jobban tetszik, húsdarálón ledaráljuk, hogy egy szaftosabb ízélményt kapjunk.
Amikor a burgonya kellő ideig pihen, kinyerjük belőle a levet, majd alaposan összekeverjük sonkával, egy tojással és reszelt fokhagymával. Az ízesítést sóval, borssal, valamint ízlés szerint majorannával vagy petrezselyemmel végezzük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza formázható gombócokká váljon. Ha a burgonya fiatalabb, akkor érdemes egy plusz tojást is hozzácsempészni. A keveréket alaposan kidolgozzuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Amint befejeztük a készítést, vizes kézzel formázzuk meg a gombócokat. Ezt követően helyezzük őket forrásban lévő, sós vízbe. Ügyeljünk arra, hogy a víz lassan forrjon, különben a gombócok széteshetnek. Miután a gombócok a víz tetejére emelkedtek, főzzük őket még 2-3 percig.
Közben a szalonna zsírját lassú tűznél kisütjük, majd hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát is. Szép aranybarnára dinszteljük, és ízesítjük sóval, borssal. Ha a gombócok megfőttek, erre szedjük ki őket. Óvatosan átforgatjuk, majd tejföllel tálaljuk az ételt.