Ha a konyhád mérete korlátozott, érdemes néhány dologra különösen odafigyelni.
Amikor a konyhánk kialakítására kerül sor, különösen fontos figyelembe venni a rendelkezésre álló helyet, hiszen a szűkös térben minden négyzetcentiméter számít.
Az otthonunkban talán a konyha az a helyiség, amelynek megtervezésére a legnagyobb figyelmet és időt fordítják még a szakemberek is, és ennek megvan az oka. Ha itt bármilyen hiba lép fel, az hosszú távon kényelmetlenné teheti a mindennapi életünket egy olyan térben, amelyre nap mint nap alapvetően szükség van.
A helyzetet tovább nehezíti, ha a konyha mérete nem túl nagy, mivel ebben a térben számos, nélkülözhetetlen eszközt kell elhelyezni. Sokak megoldása a problémára az, hogy a nappalival egy légtérbe vonják a konyhát, így egy amerikai stílusú konyhás nappali jön létre, ahol minden szükséges berendezés és funkció elérhető.
Az utóbbi időszakban egy innovatív megoldás bukkant fel, mely lehetővé teszi, hogy a kis alapterület ellenére se kelljen lemondanunk semmiről.
A lakberendezők arról számoltak be, hogy amikor nincs sok hely, nagyon fontos előre megtervezni, minek hol lesz a helye. Ehhez érdemes alapul venni a hajókon gyakran alkalmazott, apró konyhák elrendezéseit, amelyek jó példaként szolgálhatnak. Az úgynevezett galley kifejezés arra utal, hogy a hajókon a többnyire hosszúkás terek azt igénylik, hogy folyosószerűen legyenek kialakítva a bútorok és a berendezés minden más eleme is. Ez inspirálta a mostanában divatos konyhák kialakítását is - mutatott rá a Homes & Gardens.
Amikor szűkös térben kell a használati tárgyakat elhelyezni, a szakértők hangsúlyozzák, hogy elengedhetetlen, hogy minden fontos eszköz könnyen hozzáférhető legyen. A rendezettség itt alapvető szerepet játszik. A kisebb konyhák funkcionalitása is kiválóan kiaknázható, ám a szemben elhelyezkedő szekrények és munkafelületek megfelelő tervezése kulcsfontosságú a zökkenőmentes használathoz.
Egy szűk, hosszúkás alapterületű konyhában minden négyzetcentiméter kincset ér, ezért érdemes kreatívan gondolkodni a térkihasználásról. Ilyen esetekben a hagyományos étkezőasztal helyett praktikusabb lehet egy falra szerelt pultfelület, amely remekül szolgál étkezési helyszínként. A tervezők ajánlása szerint a pult alatti részt is okosan kihasználhatjuk: ide illeszkedhetnek a kompakt székek, amelyek bár kicsik, kényelmes és meghitt étkezési élményt nyújtanak. Ezzel a megoldással nemcsak a helyet spórolhatjuk meg, hanem egy modern, stílusos környezetet is teremthetünk a konyhában.
A rendezettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy megszülethessen a túlzsúfoltság elkerülésének érzése. A feleslegesnek tűnő területek kihasználásával egy igazán funkcionális és kényelmes konyhát varázsolhatunk magunknak.