Legyen 2025 a kiváló minőségű élelmiszerek éve! | AGROKÉP Az élelmiszeripar folyamatos fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények világában elérkezett az idő, hogy a minőség a középpontba kerüljön. Az élelmiszerek nem csupán táplálékot jelente


Évvégi elmélkedések: A tanulás nem csupán lehetőség, hanem elengedhetetlen szükséglet. Különösen fontos ez, ahogy a 2025-ös kihívásokra készülünk. Az agrárium minden szegmense keresi azokat a támaszokat, amelyek segíthetnek megfékezni a kedvezőtlen trendeket (amelyekről már korábban beszéltem), és amelyek a fenntartható fejlődés irányába terelnek. Nem szükséges mélyreható kutatásokba bocsátkozni ahhoz, hogy rájöjjünk: a magas minőségű élelmiszerek kínálják a megoldást. De vajon mik is számítanak pontosan ezeknek?

Bár a Mercosur megállapodás ratifikálása a tagállamok részéről még hosszú időt vehet igénybe, ideje felkészülnünk a fokozódó versenyhelyzetre. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a 25 évnyi egyeztetés után, december elején aláírt megállapodás értelmében csak az EU élelmiszerbiztonsági előírásainak megfelelő termékek léphetnek a piacunkra. A dél-amerikai élelmiszerek versenyképessége kiemelkedő, így elengedhetetlen, hogy erősítsük a fogyasztói tudatosságot és elköteleződést a hazai termékek mellett. 2025 valószínűleg agrárszektorunkat érintő, erőteljes tiltakozási hullámokkal fog indulni a kontinensünkön, ami már önmagában is figyelmet irányít majd a helyi termékekre. A nyitott és tudatos vásárlók egy rendkívül értékes, magas hozzáadott értékű piacot képviselnek, amelyre érdemes fókuszálnunk.

Mit szeretne az európai fogyasztó?

Az emberek manapság olyan élelmiszereket keresnek, amelyek nemcsak kedvező ár-érték arányúak, hanem biztonságosak is. A harmadik kritérium, ami az egészséges életmódot támogatja, külön figyelmet érdemel. A táplálkozási zavarok és az azokkal összefüggő betegségek sajnos egyre gyakoribbak, és ezek hátterében sok esetben a nem megfelelő élelmiszerek állnak. Egyre többen ismerik fel ezt a problémát, és a trendek azt mutatják, hogy a "mentes" élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik. Azok, akik időben reagálnak erre az igényre, jelentős előnyhöz juthatnak a piacon.

Elgondolkodtató, hogy a betegségipar, amely az emberiség romló ellenállóképességének, egészségi állapotának legnagyobb haszonélvezője, ma már a világ egyik legnagyobb iparága. Éves átlagos növekedése jóval 10 százalék feletti.

Hozzuk elő a tankönyveket!

Az immunrendszerünk működésének alapja a bélflóránk, amelynek körülbelül 80 százaléka a bélrendszerünkben található. Amennyiben az emésztésünk nem optimális, ez közvetlen hatással van a védelmi rendszerünk hatékonyságára. A biokémiai folyamatok törvényszerűségei számos modern betegség hátterét képesek megvilágítani. E tudás birtokában olyan táplálékokat kellene előállítanunk, amelyek támogatják szervezetünk egészséges működését, és elkerülik a krónikus gyulladások vagy a bélflóra károsodását. E fogalomkörbe tartozik a magas minőség. Bár nem szeretnék konkrét példákat hozni, hiszen nem az a célom, hogy leleplezzek, sokkal inkább szeretném felhívni a figyelmet a piaci lehetőségekre. Az idei év során rengeteget beszéltünk az étkezési búza termesztésének és piaci kihívásainak aspektusairól, így érdemes egy kicsit mélyebben is beleásni magunkat a témába.

Miért termeljünk étkezési búzát?

Related posts