Ne fogyaszd el a karácsonyfádat! - figyelmeztetnek az élelmiszer-biztonsági szakértők - Házipatika


Szokatlan felhívást tett közzé a belga élelmiszer-biztonsági hivatal vízkereszt után: senki se próbálja megenni a karácsonyi díszektől megfosztott fenyőfáját!

A felhívás hátterében áll, hogy Gent városának önkormányzata, amely kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, korábban tanácsokat osztott meg weboldalán arról, hogyan lehet az ünnepek után megmaradt fákat újrahasznosítani, még az étkezési szokásokban is. A skandináv hagyományos receptekre hivatkozva említik, hogy a fáról lehullott tűleveleket blansírozni és szárítani lehet, majd ezeket különféle ízesítésekhez, például vajhoz felhasználni. Habár ez a különleges gasztronómiai lehetőség vonzónak tűnik, a belga Szövetségi Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (AFSCA) máris figyelmeztetett, hogy óvatosan kell bánni a dologgal – írja a ScienceAlert.

"A karácsonyfák nem alkalmasak arra, hogy az élelmiszerlánc részei legyenek" - hangsúlyozza közleményében a hatóság. Kiemelik, hogy a fenyők fogyasztása sem emberek, sem állatok számára nem biztonságos. Nem zárható ki, hogy a leveleken növényvédő szerek maradványai találhatóak, vagy hogy a növényt égésgátlókkal kezelték. Ha ezek az anyagok a szervezetbe jutnak, súlyos, akár végzetes egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért az AFSCA határozottan eltanácsol mindenkit attól, hogy a feleslegessé vált ünnepi díszét beépítse az étrendjébe.

A felhívás természetesen a genti önkormányzat érdeklődését is felkeltette, amely a későbbiekben finomította az ötletadó cikkét. Az eredeti címe így szólt: "Edd meg a karácsonyfád". Mostanra viszont már a "A skandinávok megeszik a karácsonyfáikat" cím fogadja a weboldal látogatóit.

Related posts