Elérkezett az idő, hogy búcsút intsünk a hagymavágás során előforduló könnyeknek! Íme a négy legjobb trükk, amely segít abban, hogy a konyhai feladat ne váljon érzelmi megpróbáltatássá: 1. **Hűtőszekrény varázsa**: Tedd a hagymát néhány órára a hűtőbe!
Több módszer is segíthet enyhíteni a vágás közben tapasztalt kellemetlen érzéseket.
Ez az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer. Ha hideg a hagyma, akkor az enzimek is "lelassulnak", így kevesebb gáz szabadul fel vágás közben.
A tompa kés szinte "széttépi" a hagymát, ezzel több sejtet sért meg, és több irritáló anyag szabadul fel. Egy igazán éles kés viszont szépen, tisztán vág, így kevesebb esély van a könnyezésre.
Ajánlott rendszeresen élezni a késeidet, hiszen nem csupán hagymák feldarabolásához van szükség a jó éllapotra, hanem mindenféle étel előkészítéséhez is.
A hagyma vágásakor keletkező gáz vízben oldódik, így ha vizes környezetben dolgozol, a kellemetlen szagok nem a szemedhez érkeznek, hanem a vízbe merülnek.
Ez talán furcsán hangzik, de meglepően hatékony! Ha a szádon át lélegzel, és közben egy kicsit kilógatod a nyelved, ez segíthet elterelni a gázokat, így kevesebb jut a szemedbe.
Miért van ez így? A hagyma által kibocsátott molekulák a nyelv felszínén megmaradhatnak, ami megakadályozza, hogy a szagok elérjék a szemet.
A gyertya lángja "felszívhatja" a hagymából kiáramló gáz egy részét, így az nem éri el a szemedet. Nem mindenkinél válik be, de egy próbát megér - főleg, ha épp romantikus hangulatban főzöl.