Vaj vagy vajhelyettesítő? Íme, néhány tipp a helyes választáshoz!

A vaj ára az utóbbi időszakban csökkenni kezdett, amit a piacon tapasztalható jelentős túlkínálat okozott, köszönhetően a megnövekedett készleteknek. Traszkovics Zsolt, élelmiszerbiztonsági szakértő, véleményét kérdeztük arról, mire érdemes odafigyelni, ha jó minőségű, valódi vajat szeretnénk választani.
Ha bemegyünk a boltba számos vaj közül választhatunk. De honnan tudjuk melyik az igazán jó, az úgynevezett igazi vaj? A hatalmas kínálat könnyen összezavarja az embert, így most tiszta vizet öntünk a pohárba, Traszkovics Zsolt élelmiszerbiztonsági szakértő segítségével.
Fedezd fel a 10 alapvető szabályt, amelyek segítségével garantáltan kiváló minőségű vajat választhatsz!
Valódi vajnak kizárólag azt nevezhetjük, ami teljes egészében tejzsírból készül, adalékok és növényi olajok nélkül. Mindig ellenőrizzük a címkén az összetevőket!
Az autentikus vaj legalább 80% zsírt rejt magában, azonban a 82-85%-os változat még intenzívebb ízélményt nyújt, és sütéskor is kiválóbb eredményeket garantál.
Az sem mindegy, hogy honnan származik az alapanyag. Nézzük meg a csomagolást: ha európai eredetmegjelölést - PDO/PGI - látunk, az garanciát nyújt a minőségre.
Fontos átgondolnunk, mire szeretnénk használni: a lágyabb változat jól kenhető reggelikhez, a magasabb zsírtartalmú pedig sütéshez, leveles tésztákhoz vagy krémekhez a legjobb, de mindig ellenőrizzük az összetevőket.
Ha főzéshez vagy sütéshez használjuk, a sózatlan vaj az ideális választás, kenyérhez vagy szendvicshez azonban jól jöhet a sózott változat - szerencsére mindkét típusból találhatunk magas minőségűt.
A vajkrém, ellentétben a valódi vajjal, alacsonyabb zsírtartalommal büszkélkedhet, amely 39-60% között mozog. Gyakran vízzel, tejsavóval és különböző adalékanyagokkal "könnyítik" a készítményeket, így sajnos kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak, mint például a vajsav és az omega-3 zsírsavak.
A light vaj csak 50% körüli zsírtartalommal rendelkezik, ezért sokan egészségesebbnek gondolják. Kevesebb benne azonban a természetes tejzsír, így az értékes tápanyag is, és az adalékanyagok miatt az íze is eltér az igazi vajétól.
A valódi vaj gyakran költségesebb, mint a vajkrémek, viszont sokkal gazdaságosabb is, mivel kevesebb is elegendő belőle. A magasabb árért cserébe bőségesebb tejzsírt, intenzívebb ízélményt és értékesebb tápanyagokat élvezhetünk.