A Murokfeszten rendkívüli népszerűségnek örvendett a zakuszka, mely ízletes és fűszeres ízvilágával sok látogatót elbűvölt.

Múlt szombaton harmadszor került megrendezésre a Murokfeszt, ezúttal a Székelytompa közelében található Murok étterem udvarán. A rendezvény középpontjában ismét a zakuszkafőzés állt, amely igazi ínycsiklandó élményeket kínált a résztvevőknek. A frissen elkészített finomságok iránti kereslet óriási volt, és az érdeklődők szinte azonnal felvásárolták a zamatos termékeket.
Az első Murokfesztet tavaly szeptemberben rendezték meg, ahol nyolc csapat mérte össze tudását egy izgalmas zakuszkafőző verseny keretében. Ezt követte az idei februári rendezvény, amely a hagyományos disznóvágás szellemében zajlott, és a résztvevők lelkesen tűrték fel ingujjaikat. A sorozat harmadik eseménye ismét a zakuszkafőzésre fókuszált, tovább népszerűsítve ezt a különleges gasztronómiai élményt.
A szervezőknek sajnos nem volt könnyű dolguk az időjárás miatt, hiszen az október 4-re tervezett eseményüket kénytelenek voltak egy héttel elhalasztani a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Ennek következtében három csapat visszalépett, és a közelgő esőre való tekintettel a múlt héten egy újabb csapat is bejelentette távolmaradását. Így a múlt szombaton reggel, a borongós és hűvös időben, végül öt csapat vágott neki a kihívásnak. Az asztalon a hozzávalók mellett a melegítő italok is ott sorakoztak, hogy enyhítsenek a hideg hatásán. Miután a zöldségeket gondosan előkészítették, minden csapat nekilátott a főzésnek, begyújtva az üst alatt a tüzet, és szívüket-lelküket beleadva a kulináris élmények létrehozásába. A szervezők előírása szerint mindenképpen kötelező volt a murkot felhasználni, de emellett minden csapatnak lehetősége volt egy saját, nem hagyományos hozzávalót is belecsempészni a főzésbe. Aki pedig kedvet érzett hozzá, a helyszínen paprikát is süthetett, hogy még ízletesebbé varázsolja az ételt.
Miközben az üstben a zöldségek illatosan rotyogtak, a téren izgalmas nézelődésre nyílt lehetőség a kézművesek és helyi termelők portékái között. A Vass Manufaktúra ínycsiklandó fekete ribizliből készült szörpje és bora, a Mustáros Fiú különféle ízesített mustárjai, valamint az Ábrahám Chili csilis krémjei mind vonzották a látogatókat. A Pepos héj nélküli tökmagja, a Tóth Pék friss péksüteményei, a Krizsán Méhészet méz- és méhészeti termékei, a Fenyőkúti Esztena kézműves sajtjai és zakuszkái, a Mirabelis ajándéktárgyai, és a jobbágyfalvi Dávid Csilla különböző szabott-varrott termékei mind egyedülálló élményt kínáltak. A Pécsi Kürtős ínycsiklandó, többféle ízesítésű kürtőskalácsát bárki szívesen megkóstolta volna, és még a sóváradi kézműves fagylaltos is megjelent, hogy a fagyira vágyók szívét megörvendeztesse, bár az időjárás nem igazán kedvezett a hűsítő finomságoknak. A csapatok is igyekeztek kiemelkedni, mindegyik igényesen díszítette az asztalát; a rigmányi csapat például még tök- és murok formájú süteményekkel is meglepte a közönséget. A gyerekek sem maradtak tétlenül, hiszen ugrálóvár, célba dobás murokkal, fakanáldíszítés és számos más játékos feladat várta őket a sátorban, így mindenki számára felejthetetlen élményekkel teli nap kerekedett.
Délelőtt kisütött a nap is, így a kellemes hangulat mellé kellemes idő is érkezett, s vele együtt érdeklődők is, akik nemcsak szemrevételezhették a munkát, hanem kóstolhattak is a zsűrivel együtt. Így a zsűri szavazata alapján az első díjat a marosvásárhelyi Kidopolis játszóház csapata nyerte diós zakuszkájával, a második helyezett a csíkfalvi önkormányzat csapata lett a gyömbéres termékével, a harmadik helyet az aszalt szilvát használó rigmányi Ízbombák szerezte meg, megelőzve az olívabogyót használó Pécsi Kürtős csapatát, lekörözve a házigazdák csapatának főtt kukoricás zakuszkáját. A közönség díját a rigmányi csapat nyerte.
Az idei zakuszka különlegessége, hogy a tavalyi tapasztalatoktól eltérően most a helyszínen is megvásárolható volt, és a vásárlók szabadon dönthettek az általuk felajánlott adomány mértékéről. A szervezők kezdetben azt tervezték, hogy a nyárádszeredai idősotthonnak juttatják el a készítményt, ám mivel a készletek pillanatok alatt elfogytak, a napokban újabb adagot főznek, és az összegyűlt adományokat is ezzel együtt ajánlják fel az intézménynek – tudtuk meg Novák Botond és Keresztesi Zsolt étterem-tulajdonosoktól. Az igények alapján már most látják, hogy jövőre jóval nagyobb mennyiséget készítenek, és az önkéntes adományok esetében egy alsó határösszeget is meg fognak határozni.
Hasonlóképpen, az adományokért cserébe a látogatók fás kemencében sült malacot is kóstolhattak.
A szervezők kifejtették, hogy a hideg időjárás ellenére a kézművesek részvétele különösen szép élményt nyújtott. A látogatók számával is elégedettek voltak, bár az tavalyihoz képest visszaesett, amit azzal magyaráznak, hogy ezen a hétvégén több más rendezvény is zajlott a környéken. A legnagyobb látogatószámot a szovátai tökfesztivál szívta el tőlük. Összességében a harmadik Murokfeszt sikeresnek bizonyult, és a következő zakuszkafőzés időpontját szeptemberre tervezik, hogy az időjárás kedvezőbb legyen, így több főzőcsapatot és látogatót tudjanak vonzani.
A szervezők azt sem hallgatták el, hogy a disznóvágásos rendezvényük iránt már most hatalmas az érdeklődés, így azt jövő februárban ismét megszervezik, hiszen az elsőnek igen nagy sikere volt mind a csapatok, mind az érdeklődők körében.