Nem is sejtenéd, de ez a közkedvelt étel valójában több kárt okoz a szervezetedben, mint amennyi hasznot nyújt: figyelmeztetnek a legújabb kutatások.

Egy friss tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) nemcsak hizlalnak, de erőteljes gyulladást is kiválthatnak a szervezetben - ez pedig hosszú távon szívbetegséghez, daganatokhoz és más súlyos betegségekhez vezethet.
A színes cukormázzal bevont fánkok, a boltban kapható készételek és a ropogós chipsek sokak napi rutinjának elválaszthatatlan részét képezik. Azonban egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy ezek az élvezetek komoly következményekkel járhatnak. Az American Journal of Medicine folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szervezetben tapasztalható magasabb gyulladásszinttel.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF - ultra-processed foods) olyan termékek, amelyeket iparilag állítanak elő, és amelyekben sok a hozzáadott cukor, zsír, só, tartósítószer vagy mesterséges adalékanyag. Ide tartoznak például a chipsek, a cukros üdítők, a gyorsfagyasztott pizzák vagy a feldolgozott húskészítmények.
A szakértők állítása szerint ezek az ételek nem csupán szegények tápanyagokban, hanem közvetlenül is fokozzák a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ennek különösen aggasztó következményei lehetnek, hiszen a krónikus gyulladás számos súlyos betegség - mint például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, valamint bizonyos daganatos megbetegedések - egyik legjelentősebb kockázati faktora.
Az Egyesült Államokban az élelmiszer-ellátás körülbelül 70 százalékát UPF-ek teszik ki, és a magyar boltok polcain is egyre nagyobb arányban találjuk meg őket.
- A szakértők figyelmeztetése szerint...
A legújabb kutatások újabb megerősítést adnak arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlfogyasztása nem csupán a testünk formájára hat negatívan, hanem az egészségünket is komoly veszélyeknek teszi ki. Bár egy-egy fánk vagy egy gyorsfagyasztott vacsora nem okoz azonnali problémát, hosszú távon érdemes tudatosan mérsékelni ezeknek az ételeknek a mennyiségét az étrendünkben.